وضعیت عدالت در سلامت فجیع است/توزیع غیرکارشناسی تجهیزات پزشکی سرمایهای
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تغییرات ارزی در حوزه تجهیزات پزشکی برای یک سال فشار سنگینی خواهد داشت و اگر این فشار ارزی را برای یک سال تحمل کنیم، از سال بعد از آن وضعیت بهتر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار درمانا، سیدسجاد رضوی در نشستی با حضور رئیس سازمان غذا و دارو، رئیس هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران و نمایندگان تشکلهای تجهیزات و ملزومات پزشکی افزود: در هر سطحی از دولت، موضوع لزوم پرداخت مطالبات حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی را مطرح میکنم. به عنوان مثال به معاون رئیسجمهوری تاکید کردم که باید مطالبات پرداخت شود تا ما نیز بتوانیم متقابلا از فعالان این حوزه برای توسعه عدالت درمان در کشور به ویژه در مناطق محروم استفاده کنیم. در حال حاضر فعالان حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی دلگرم نیستند چون پولی ندارند. ضمن اینکه ایجاد عدالت در سلامت که هماکنون فجیعترین وضعیت ممکن را دارد، قول انتخاباتی دکتر پزشکیان بوده است. بنابراین دولت و مجلس باید مطالبات را در اسرع وقت پرداخت کنند.
وی با تشکر ویژه از فعالان حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی کشور که با وجود همه مشکلات، حوزه درمان کشور را در مقاطع مختلف مانند دوران کرونا، وضعیت اورژانسی درمان مجروحان حادثه پیجرها در لبنان و ... تنها نگذاشتند، گفت: این افتخاری برای کشور است که توانستیم بدون هیچگونه اختلال در درمان بیماران ایرانی، به چند صد مجروح حادثه پیجرها در لبنان به صورت اورژانسی خدمات درمانی ارائه دهیم.
رضوی با بیان اینکه وزارت بهداشت خانه شرکتهای تجهیزات و ملزومات پزشکی است، تاکید کرد: به عنوان معاون درمان وزارت بهداشت از شرکتهای تجهیزات و ملزومات پزشکی تشکر میکنم. نمیدانم اگر جای شما بودم و دارایی شما را داشتم، در ایران میماندم و کار میکردم یا خیر اما شما علیرغم ناملایمتیها و تهمتها در کشور ماندید و کار کردید.
معاون درمان وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اگر تحریم هم نبود، تغییرات ارزی بالاخره رخ میداد. البته ای کاش این تغییرات در دوران ثبات اقتصادی رخ میداد. از سوی دیگر ما ایرانیها همیشه استاد تبدیل تهدیدات به فرصتها هستیم و آنقدر که از تهدیدات استفاده میکنیم از فرصتها استفاده نمیکنیم. امیدوارم بتوانیم تهدیدات ناشی از تغییرات ارزی را هم به فرصت تبدیل کنیم.
او با انتقاد از وجود برخی موانع غیر ضروری در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی گفت: اینکه مثلا دستگاهی دارای مجوز FDA یا CE است و در اروپا و آمریکا استفاده میشود، برای ورود به کشور باید مرحله آزمایشی را طی کند، عجیب است و مواردی از این دست باید اصلاح شوند.
وی با بیان اینکه همزمان با تغییرات ارزی در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی باید تغییراتی هم در حوزه تجویز این محصولات از سوی پزشکان رخ دهد، تصریح کرد: به نظر من در برخی از حوزهها مانند تصویربرداری پزشکی بعضا تا ۳۰ درصد تجویز بیمورد داریم که اگر این تجویزها بهینه شوند هزینههای حوزه درمان نیز کاهش خواهد یافت. باید بدانیم که تمام هزینههای پزشکی با پزشک است و وظیفه معاونت درمان است که حکمرانی مناسبی روی پزشکان داشته باشد تا جلوی تجویزهای نامناسب و بیرویه را بگیرد. از سوی دیگر در بسیاری از موارد نیز نتوانستهایم به بیماران خدمات مناسب ارائه دهیم. آیا همانقدر که مثلا مردم تهران از خدمات درمانی برخوردار هستند، مردم خرمشهر، کرمان، سیستان و بلوچستان و ... هم از خدمات درمانی برخوردار هستند؟ درست نیست که در بخشی از کشور برج میلاد، رستوران گردان و بستنی طلا داشته باشیم و در جایی دیگر مردم در کپر زندگی کنند.
رضوی تغییر شغل فعالان حوزه تولید و واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی کشور ناشی از مشکلات این حوزه را خطرناک توصیف کرد و افزود: باید اذعان کرد که در برخی حوزهها نیز ممکن است تولید صرفه اقتصادی نداشته باشد. از سوی دیگر به نظر من حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی جزو اختیارات سازمان غذا و دارو است و ما نیز در این خصوص در خدمت سازمان خواهیم بود.
وی همچنین با انتقاد از نحوه توزیع برخی از تجهیزات پزشکی سرمایهای توضیح داد: بعضا تجهیزاتی خریداری شده، به دانشگاهها ارسال شده اما حتی کارتن آنها هم باز نشده است! مگر میشود کت لبی داشته باشیم که سه سال است کار نکرده باشد؟! یا دستگاه رادیوتراپی داشته باشیم که یک دانشگاه با وجود داشتن بونکر از آن برخوردار نباشد اما به دانشگاهی ارسال شده است که بونکر ندارد و از آن هیچ استفادهای نمیکند و فقط صرفا میخواهد آن دستگاه را داشته باشد؟! متاسفانه نمایندگان مجلس همچنان برای خرید تجهیزات پزشکی سرمایهای فشار میآورند. نمایندگان و همه باید بدانند که خرید تجهیزات پزشکی سرمایهای دارای فرمول خاصی است و خارج از این فرمول نمیتوان خرید کرد.