چهارشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ , 23 Apr 2025
نایب رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات پزشكی ایران به نقش معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری اشاره و گفت: معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری كه وظیفه حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان را بر عهده دارد، باید دید در حوزه بین‌المللی‌سازی این شركت‌ها و كمك به برندسازی جهانی آنها چقدر فعال بوده و چه میزان بودجه و برنامه عملیاتی مشخصی را به این امر اختصاص داده است.
پایگاه تولید مشترک تجهیزات پزشکی در منطقه آسیای میانه ایجاد می‌شود
به گزارش درمانا، محمدرضا كمپانی به تشریح وضعیت ایران در این صنعت در سطح منطقه پرداخت و بیان كرد: تجهیزات پزشكی ساخت ایران در منطقه غرب آسیا و كشورهای همسایه از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و می‌توان گفت در مقایسه با كشورهایی نظیر روسیه، تركیه و دیگر همسایگان، محصولات ما یك‌ سر و گردن بالاتر قرار دارد.

وی با تفكیك تجهیزات پزشكی به دو دسته كلی توضیح داد: ما یك بخش دستگاه‌ها یا دیوایس‌ها (Devices) را داریم و بخش دیگر مربوط به كالاهای مصرفی (Consumables) است. در حوزه دستگاه‌ها، ایران پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته و توانمندی بالایی در تولید انواع تجهیزات بیمارستانی و تشخیصی دارد.

نایب رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات پزشكی ایران در خصوص بخش مصرفی‌ها افزود: این بخش خود به دو دسته تقسیم می‌شود. یكی كالاهای مصرفی عمومی مانند سرنگ، دستكش، انواع كیسه‌ها و ماسك‌ها كه خوشبختانه در این زمینه به خودكفایی كامل رسیده‌ایم، نیاز به واردات نداریم و حتی بخش قابل‌توجهی از تولیدات مازاد بر نیاز داخل، صادر می‌شود.

وی افزود: دسته دوم، كالاهای مصرفی تخصصی و فوق‌تخصصی هستند مانند استنت‌های قلبی، شنت‌های مغزی و تجهیزات خاص آنژیوگرافی. در این بخش، تولیدات داخلی تنها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد نیاز كشور را پوشش می‌دهد و مابقی از طریق واردات تامین می‌شود. البته همین بخش وارداتی، یك بازار بزرگ و فرصتی برای تولیدكنندگان داخلی است تا با سرمایه‌گذاری و ارتقای فناوری، سهم بیشتری از آن را به دست آورند.

كمپانی در پاسخ به پرسشی درباره موانع و راهكارهای برندسازی جهانی محصولات ایرانی خاطرنشان كرد: بزرگترین چالش ما در این مسیر، بحث تحریم‌هاست. متاسفانه به دلیل تحریم‌ها، نمی‌توانیم به‌ سادگی با برچسب ساخت ایران (Made in Iran) محصولات خود را در بازارهای جهانی عرضه كنیم و حتی در نقل‌ و انتقالات مالی و دریافت پول حاصل از صادرات نیز با مشكلات عدیده‌ای روبرو هستیم.

وی استراتژی فعلی شركت‌های ایرانی برای فائق آمدن بر این محدودیت‌ها را تشریح كرد و گفت: راهكاری كه ما طی هفت، هشت سال اخیر در پیش گرفته‌ایم، ایجاد پایگاه‌های صادراتی در كشورهای هدف است. با همكاری نمایندگان و شركای محلی در آن كشورها، اقدام به ایجاد برند محلی می‌كنیم اما فناوری، دانش فنی و بعضا قطعات اصلی از ایران تامین می‌شود. در واقع، محصول نهایی با برند آن كشور عرضه می‌شود اما پشتوانه علمی و فنی آن ایرانی است.

وی با ذكر نمونه‌هایی از این راهبرد افزود: این مدل همكاری و تولید مشترك در كشورهایی مانند عراق، تركیه، مالزی، سوئد و بلاروس پیاده‌سازی شده و نتایج مثبتی به همراه داشته است. همچنین برنامه‌ریزی برای ایجاد پایگاهی مشابه در منطقه آسیای میانه در دست اقدام است كه طی دو، سه ماه آینده عملیاتی خواهد شد. این روش به ما كمك می‌كند تا ضمن حفظ كیفیت و صدور دانش فنی ایرانی، محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها را دور بزنیم.

وی بر لزوم حمایت‌های نهادی برای موفقیت برندهای ایرانی در سطح جهانی تاكید كرد و گفت: نهادهایی مانند سازمان توسعه تجارت و معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری نقش بسیار مهمی در این زمینه دارند.

كمپانی با طرح سوالی انتقادی اظهار كرد: باید پرسید سازمان توسعه تجارت به‌ عنوان متولی اصلی توسعه صادرات غیرنفتی، چقدر برای معرفی، تبلیغ و شناساندن محصولات و برندهای ایرانی در سطح بین‌المللی سرمایه‌گذاری و اقدام موثر انجام داده است؟ حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی نیازمند حمایت جدی برای تامین فضای مناسب، غرفه‌آرایی حرفه‌ای و ارائه قوی است كه متاسفانه حمایت‌ها در این بخش كافی نیست.

وی به نقش معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری اشاره و بیان كرد: معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز كه وظیفه حمایت از شركت‌های دانش‌بنیان را بر عهده دارد، باید دید در حوزه بین‌المللی‌سازی این شركت‌ها و كمك به برندسازی جهانی آنها چقدر فعال بوده و چه میزان بودجه و برنامه عملیاتی مشخصی را به این امر اختصاص داده است.

نایب رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات پزشكی ایران تاكید كرد: پتانسیل فنی و كیفی محصولات ایرانی، به‌ ویژه در حوزه تجهیزات پزشكی، بسیار بالاست اما برای تبدیل‌شدن به برندهای شناخته شده جهانی، نیازمند رفع موانع ساختاری داخلی، تسهیل فرایندهای صادراتی و مهم‌تر از همه، حمایت هدفمند و عملی نهادهای دولتی و حاكمیتی در زمینه بازاریابی و برندسازی بین‌المللی هستیم.
منبع : رادیو گفت‌وگو
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


شرکت های برگزیده