جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳ , 21 Feb 2025
محمدمهدی پویافر رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم و تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی مشهد نامه‌ای به محضر رهبری با موضوع "استمداد و فصل‌الخطاب و تبیین چراغ راه توسط رهبر فرزانه انقلاب در برابر عملکرد ضعیف دولت در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی کشور" نوشت.
به گزارش درمانا، متن کامل این نامه به شرح زیر است:

سلام علیکم
 
حضرتعالی در بیانات داهیانه‌تان فرموده بودید: بیماران جز تحمل رنج بیماری، نباید درد دیگری داشته باشند.

 در صورت توجه همه‌جانبه و عملی سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران در قوای سه‌گانه و مجریان سطوح مختلف دولت به تحقق این جمله و رهنمود گوهربارتان هم رضای خالق و هم رضای مخلوق حاصل خواهد گردید.

به عرضتان می‌رساند که اینجانب به عنوان رئیس اتحادیه صنف عرضه و توزیع تجهیزات و ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی و به نمایندگی از بالغ بر هفتصد واحد صنفی عضو این اتحادیه و فعال در مشهد مقدس و استان خراسان رضوی، در مقابل بیماران و هموطنان و همکاران عزیز و وفادار به نظام جمهوری اسلامی و انقلاب ابراز شرمندگی می‌نمایم، چرا که اختلالات در بالاترین حد ممکن قرار گرفته و چرخه نقدینگی در زنجیره تامین کالاهای سلامت‌محور قفل شده و دیگر تاب و توان و تحملمان بریده و صبرمان لبریز شده است.

تمامی همکاران تامین‌کننده ما چه در مشهد و استان خراسان و چه در تهران و سایر استان‌ها و شهرستان‌های سراسر کشور مبتلا به انواع مشکلات عدیده و موانع سرسام‌آور شده‌اند.

در حال حاضر رگه‌های حیات صنف تجهیزات و ملزومات پزشکی با قریب به  ۹۰۰۰ واحد صنفی عرضه و توزیع و ۲۰۰۰  تولیدکننده و ۲۶۰۰ واردکننده در حال بسته شدن است.

مهم‌ترین رگ حیاتی هم نبود نقدینگی برای تداوم و بقای زنجیره تامین این صنف خدوم و شریف و دلسوز و پاک‌دست است که از همه وجود و سرمایه خود مایه گذاشته است و اگر طاقت داشته باشد باز هم مایه می‌گذارد  ولیکن وقتی معوقات و مطالبات مالی فعالان و همکاران صنفی با یک سال و یک سال و نیم و حتی دو سال تاخیر پرداخت می‌گردد و یا بعد از گذشت این زمان‌ها چشم‌انداز روشنی برای پرداخت متصور نیست چه باید کرد؟

از سال گذشته تاکنون برای رفع و حل مشکلات مذکور مکاتبات متعدد با مقامات دولتی در سطوح مختلف صورت دادیم و در جلسات با نمایندگان مجلس و دولتیان طرح موضوع نمودیم ولی تا این لحظه که این مرقومه را تقدیم حضورتان می‌نمایم، دریغ از واکنش و عکس‌العمل به مکاتبات و جلسات و طرح مشکلات!!

بنده و سایر همکاران می‌دانیم که سطح رفع این مشکلات جنابعالی نیستید ولیکن دیگر چاره‌ای نداشته و نداریم که دست استمداد به سوی شما دراز کنیم که در چنین شرایطی همواره فصل‌الخطاب هستید.

در ادامه این مرقومه به گونه‌ای کوتاه که زبان حال و واگویه همه اعضای صنف معظم تجهیزات و ملزومات پزشکی مشهد و استان خراسان و ایران عزیز اسلامی‌مان است، مواردی را به استحضارتان می‌رساند و در پایان خواسته مشخص و پیشنهادی را در جهت پیشگیری از به مخاطره افتادن لاعلاج زنجیره تامین کالاهای سلامت‌محور و تعطیلی قریب‌الوقوع چند هزار واحد صنفی کوچک و متوسط و حتی بزرگ این حوزه ارائه می‌نمایم.
 
یک) انواع تجهیزات و ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی و مصرفی‌ها و قطعات تولید در سامانه ثبت سازمان غذا و دارو (اداره کل تجهیزات پزشکی) ۵۴۰ هزار کد کالا دارد.

این عدد نمایانگر تنوع و اهمیت این کالاهای سلامت‌محور در مقایسه با دارو (هفده برابر دارو) می‌باشد.
 
دو) صنف معظم  تجهیزات پزشکی ایران که با مشارکت و همکاری و هم‌افزایی و همدلی تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان و فروشندگان و بازرگانان (واردکنندگان) در دوران مدیریت کرونا پرچم نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران را در عرصه بین‌المللی بالا برد و با مجاهدت در همکاری بهنگام با نظام سلامت سرمایه عظیم اجتماعی را فراهم آورد و برای ایجاد امنیت سلامت مردم که برابر و هم‌وزن با امنیت ملی کشور است با نظام سلامت و به عبارتی با قوای سه‌گانه در عمل به وظایف ملی و رفع و دغدغه مردم و درد بیماران و کاهش مرگ‌ومیر ناشی از ویروس منحوس کرونا سنگ تمام گذاشت ولی امروز با بی‌مهری و بی‌توجهی و بی‌برنامگی و بلاتکلیفی و بی‌اقدامی از سوی شریکان آن روزهای سخت و عرصه امتحان دوران  همه گیری کرونا مواجه شده است.
 
سه) یکی دیگر از مشکلات حوزه متنوع و وسیع تجهیزات و ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی خصوصا در حدود ۱۳ سال گذشته، جایگاه نامناسب سازمانی متولی آن بوده است که با قرار گرفتن در ذیل سازمان غذا و دارو  همواره تحت‌الشعاع تصمیم‌های غیر کارشناسی بوده است.

متولیان ارشد این سازمان همواره داروساز بوده‌اند و هیچگاه مجال و فرصتی فراهم نشده است که در صورت داشتن توانایی و درایت و تسلط به علم اقتصاد سلامت یک مدیر غیر داروساز در راس این سازمان قرار گیرد.

به عبارتی دیگر اداره کل تجهیزات پزشکی کشور به عنوان متولی گردش و تامین ۵۴۰ هزار کد کالا و چندین هزار واحد صنفی و شرکت، اختیارات و امکانات و منابع کافی را نداشته و ندارد.
 
چهار) تحرکات اخیر و ماجراجویی‌ها و کنجکاوی‌های اغیار و سازمان‌های غیر مرتبط حوصله و تاب صنف تجهیزات پزشکی به عنوان هویت ملی و قطعه‌ای از خاک و بخشی از نام جاوید وطن را بریده و به صورت غیر قانونی تصمیم و اقدام به تجزیه صنف دارند.
 
پنج) همانطور که یکی از همکاران ما در حاشیه دیدار با جنابعالی از نمایشگاه دستاوردهای حوزه تجهیزات پزشکی در حضور وزیر محترم بهداشت خدمتتان معروض داشتند صنف تجهیزات پزشکی حدود ۲۰ همت از مراکز درمانی سراسر کشور مطالبات معوق دارد.

طلبی که با تغییر سیاست‌های ارزی (حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ و تغییر آن به ۲۸۵۰۰ یا ۳۸۵۰۰) در سال آینده و با بودجه ابلاغی به یقین در سال آینده این موقع به حدود ۲۰۰ همت یا کمتر و بیشتر خواهد رسید.
 
متاسفانه یکی از دلایل این انباشتگی به جز واقعی دیده نشدن بودجه تجهیزات پزشکی در سال‌های قبل، عدم نشان‌دار بودن بودجه مشخص و مصوب و کافی برای این حوزه بوده است.
 
شش) پس از انقلاب اسلامی ایران جایگاه پزشکی ایران و تولید علم در پزشکی و همه رشته‌های وابسته به آن سرآمد دنیا بوده است.

به نحوی که باعث قطع وابستگی از مراجعه بیماران برای مداوا به خارج از کشور شده است.

یکی از دلایل مبرهن پیشرفت‌های شگرف پزشکی جمهوری اسلامی ایران دسترسی به تکنولوژی‌ها و فن‌آوری‌های نوین و ابزار اتاق عمل و جراحی‌ها و مصرفی‌های روز دنیا چه از طریق تولید داخل و چه از طریق تامین بوده است، آنهم در شرایطی که انواع محدودیت‌ها و دشمنی‌ها و تحریم‌ها اعمال شده است.

ولی امروز هشدار می‌دهیم که اگر اقدامی عاجل صورت نگیرد و در جلسه سران سه قوه تصمیم‌گیری عاجلی صورت نگیرد، به تدریج این شرایط معکوس خواهد شد، چرا که با حذف ارز ۲۸۵۰۰ برای قطعات تجهیزات پزشکی و دستگاه‌های سرمایه‌ای و تامین آن از محل ارز بازار توافقی قیمت تمام شده دستگاه‌های سرمایه‌ای (شامل انواع فن‌آوری و تکنولوژی‌های پیچیده و ...) پزشکی چندین برابر خواهد شد کما اینکه شده است.

این تغییر شرایط در حالی است که هیچ‌گونه تمهید عملی و ملموسی برای تامین نقدینگی چندین برابری تامین‌کنندگان پیش‌بینی نشده است.
 
هفت) ما تامین‌کنندگان همواره در مسیر سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری متغیر دولت‌های وقت سعی کرده‌ایم به نوبه خودمان سلامت مردم را گرو نگرفته و وقفه‌ای در همکاری با نظام سلامت ایجاد نکنیم.

ولی اکنون ایجاد وقفه در چرخه تامین کالاهای سلامت‌محور ناخواسته است و به سیاست‌های اقتصادی و تصمیمات کلان متولیان امر در دولت و قوای سه‌گانه بر می‌گردد.

در آستانه ورود به سال جدید هستیم.

بودجه دولت در مجلس بررسی شده و پس از طی مراحلی به دولت ابلاغ شده است.
 
تا این لحظه مشخص نیست که مابه‌التفاوت حاصل از حذف ارز ۴۲۰۰ و ۲۸۵۰۰ آیا به بیمه‌ها پرداخت می‌گردد؟

آیا سوبسید حذف شده به آخر زنجیره منتقل می‌گردد؟

آیا برای تورم حاصل از تامین ریال این مابه‌التفاوت و حفظ ارزش پول ملی و تطبیق دادن حقوق‌ها با تغییرات پیش‌بینی و تمهیداتی صورت گرفته است؟

ما تامین‌کنندگان که بی‌اطلاع هستیم و اعمال سیاست روشن و متقن و مشخصی برای پاسخ به این سوالات ندیده‌ایم.

متناظر با موارد ذکر شده جناب آقای دکتر شهریاری رئیس محترم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و رئیس محترم سازمان دارو و غذا اخیرا  فرموده‌اند:

تنها یک دوم بودجه ۱۴۰۲ طرح دارویار (۷۴.۹ همت) معادل ۳۸ همت محقق شده است.

برای سال آینده هم ۸۵ همت برای دارویار در نظر گرفته شده است درحالی‌که نیاز واقعی ۱۸۵ همت است.

(این مشکل بودجه در دارو است حال تجهیزات پزشکی جای خود دارد)

پرداختی از جیب مردم هم از پنجاه درصد فعلی به هفتاد تا هشتاد درصد خواهد رسید.

ضمن اینکه آقای دکتر شهریاری برای نجات حوزه تجهیزات پزشکی و دارو و کاهش درد و رنج بیماری مردم  خطاب به آقای دکتر پزشکیان رئیس‌جمهور محترم، مرقوم نموده‌اند که متقاضی جلسه فوری با وزرای بهداشت و صمت و رفاه و کار و امور اجتماعی و رؤسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه هستند.

همچنین به عدم اجرای قانون و سوءمدیریت و ترک فعل‌ها در حوزه تامین و تخصیص منابع مالی سلامت و عواقب خطرناک و خسارات تصمیمات غیر کارشناسی در حوزه منابع ریالی از طریق حذف ارز دولتی دارو و تجهیزات پزشکی نیز اشاره داشته‌اند.
 
هشت) موضوع قیمت‌گذاری منطقی و به‌روز شدن قیمت کالاهای سلامت‌محور متناسب با نرخ تورم و عدم پرداخت مطالبات و چندین مشکل دیگر از جمله افزایش تعرفه‌های گمرکی و ... نیز تامین‌کنندگان این صنف را نیز نسبت به سایر صنوف در شرایط تبعیض‌آمیزی قرار داده است.

به طور مثال لبنیات مصرفی مردم در طول سال چند بار تغییر و افزایش می‌یابد ولی کالای سلامت‌محور خیر و اگر هم بخواهد تغییر کند با التماس و در فرایند طولانی و یک چرخه مطول انجام می‌پذیرد.
 
به محضرتان عرض می‌دارم موارد ذکر شده تنها بخشی از مشکلات مبتلا‌ به این روزهای حوزه و صنف خدوم تجهیزات پزشکی یا به عبارتی زنجیره تامین حوزه می‌باشد.

بیش از این اطاله کلام نمی‌نمایم و درخواست داریم با دستور فصل‌الخطاب مقام معظم رهبری به صورت عاجل جلسه مشترکی با حضور وزاری اقتصاد و بهداشت و کار و رفاه اجتماعی و روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و ترجیحا سران سه قوه و نمایندگانی از بخش خصوصی و اصحاب صنف تجهیزات پزشکی  تشکیل گردد و یک بار برای همیشه در خصوص چرخه تامین کالاهای سلامت‌محور شامل:

تعیین نرخ ارز و تامین کافی آن و بودجه‌های ریالی و جبران کمبود نقدینگی و پرداخت مطالبات سیاست‌گذاری و برنامه‌های اجرایی تعیین تکلیف شود.

غیر از این عمل شود بدون تردید تبعات جبران‌ناپذیر و اعتراضات و فقدان و افزون شدن درد و رنج بیماران و افزایش قابل توجه پرداختی از جیب بیماران و نابودی تامین‌کنندگان را در پی خواهیم داشت.

در پایان ضمن قدردانی از توجه ویژه حضرتعالی به موضوع اصناف به عنوان بازوان سترگ انقلاب و پیشران توسعه و اقتصاد، همچنین استدعا دارم با رهنمودهای مستمر و استمداد و تبیین چراغ راه در برابر عملکرد ضعیف و غیر قابل تحمل در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی کشور ارائه طریق فرمائید و متولیان و اهالی دولت را نسبت به حل مسائل متوجه نمایید.

به فضل پروردگار و با هدایت حضرتعالی از این پیچ حساس تاریخی عبور خواهیم نمود و آینده روشن است.

متن رسمی نامه
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


شرکت های برگزیده