يکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ , 5 Jan 2025
رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی:

دولت برنامه‌ای برای مدیریت تجهیزات پزشکی ندارد

حذف ارز ترجیحی فاجعه‌بار است
رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی گفت: حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی در شرایط فعلی اشتباه بزرگی است که می‌تواند فاجعه بار باشد. این اقدام قیمت تجهیزات پزشکی را ۳ تا ۹ برابر افزایش می‌دهد که جبران ناپذیر است. وزارت بهداشت نیز برنامه‌ای برای مدیریت بازار تجهیزات پزشکی ندارد.
دولت برنامه‌ای برای مدیریت تجهیزات پزشکی ندارد
به گزارش درمانا، احمد مسلمی افزود: مساله حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی موضوعی است که از چند سال گذشته مطرح است و اجرای آن به تصمیم دولت بستگی دارد، اگر دولت واقعا بتواند مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی را تامین کند و به بیمه ها بپردازند اقدام خوبی است اما بر اساس اطلاعات موجود چنین اعتباری در بودجه سال آینده پیش بینی نشده است.

وی گفت: در هر صورت آنچه باید برای دولت مهم باشد، تامین سلامت مردم با هزینه و کیفیت مناسب است. نباید سهم مردم از جیب برای سلامت افزایش پیدا کند اما متاسفانه در سالهای اخیر پرداخت از جیب مردم برای سلامت افزایش پیدا کرده است و به حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد رسیده است، در حالی که هنوز ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی حذف نشده و اگر این اتفاق بیفتد بدون اینکه مابه التفاوت ریالی آن برای بیمه ها تامین شود، سهم پرداخت از جیب مردم برای سلامت حداقل ۷ درصد دیگر افزایش پیدا می کند و به عددی بین ۶۰ تا ۷۰ درصد می رسد.

سهم مردم از هزینه های سلامت به بالای ۶۰ درصد می‌رسد

رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی ادامه داد:‌ سهم تجهیزات پزشکی در هزینه های درمان مردم بر اساس نوع بیماری متفاوت است و از ۲۰ درصد تا ۵۰ درصد متغیر است.

وی گفت: ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی تاکنون و در سالهای اخیر بین یک میلیارد تا یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو بوده است که البته در سالهای اخیر مرتب کم شده است. ارز تجهیزات پزشکی برای تجهیزات مصرفی ۴۲۰۰ تومان و برای دستگاههای سرمایه‌ای و برخی قطعات ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است. بخش زیادی از دستگاههای سرمایه ای نیز دلار ۴۲ هزار تومانی دریافت می کردند.

مسلمی افزود:‌ فاجعه‌ای دیگر این است که که از آذر امسال ارز دستگاههای سرمایه ای که بین ۴۲ تا ۴۵ هزار تومان بوده کلا حذف شده است و دیگر سامانه نیمایی نداریم و این دستگاهها باید در تالار مبادله و با ارز حدود ۷۰ هزار تومانی باید خرید کنند.

قیمت دستگاه رادیولوژی پورتابل امسال از ۳ میلیارد به ۹ میلیارد رسید

وی ادامه داد: با همین یک اقدام قیمت بسیاری از تجهیزات پزشکی سرمایه‌ای بین ۳۵ تا ۵۰ درصد گران شده است. به عنوان مثال یک دستگاه رادیولوژی پورتابل (سیار) اوایل امسال ۳ میلیارد تومان بود، دو هفته پیش ۶ میلیارد تومان بود اکنون ۹ میلیارد تومان است.

رئیس انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی گفت: در واقع مبنای ارز تجهیزات سرمایه ای اوایل امسال ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بود، بعد با ارز ۴۲ هزار تومانی واردات انجام می شد و اکنون این تجهیزات که برای توسعه بیمارستانهای کشور ضروری هستند با ارز حدود ۷۰ هزار تومانی وارد می شود.

افزایش ۹ برابری قیمت تجهیزات پزشکی حیاتی بیماران

وی افزود: به این ترتیب قیمت بسیاری از تجهیزات سرمایه ای از ابتدای امسال بین ۲.۵ تا ۳ برابر بیشتر شده است، در مورد تجهیزات مصرفی ضروری مثل پیس میکر، آی سی دی قلبی، پروتز زانو،‌ استنت قلبی و برخی از گرفت های تخصصی که تجهیزات مهمی هستند و با مرگ و زندگی بیماران مرتبط هستند، تا امروز ارز ۴۲۰۰ تومانی می گیرند و اگر قرار باشد این ارز در سال آینده حذف شود و ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان شود یعنی ۹ برابر شود.

مسلمی ادامه داد: در این صورت هزینه عمل جراحی یک بیماری که مثلا به پروتز زانو یا استنت قلب نیاز دارد حدود ۴ تا ۵ برابر افزایش پیدا می کند. اگر دولت بخواهد چنین کاری را بدون اینکه تدبیری برای جبران مابه التفاوت آن انجام دهد، اشتباه بسیاری بزرگی است.

حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی در شرایط فعلی اشتباه بزرگی است

وی گفت: اصل حذف ارز ترجیحی در کل اقدام درستی است و هیچ کارشناس اقتصادی سیستم ارز چند نرخی را تایید نمی کند اما در شرایطی نیستیم که وضعیت مردم را در نظر نگیریم و بدون توجه به آسیبی که بیماران می بینند چنین تصمیمی بگیریم، تجربه ناموفق طرح دارویار هم نشان داد اگر بدون تامین منابع جایگزین تضمین شده ارز تجهیزات پزشکی را برداریم، با فاجعه مواجه می شویم.

وی ادامه داد: پخش دارو اکنون ۹۰ هزار میلیارد تومانی مطالبه معوقه دارد، چنین بدهی زنجیره دارویی کشور را دچار اختلال کرده ضمن اینکه بسیاری از داروها کمیاب و گران شده است. این وضعیت نتیجه طرح دارویار است وقتی چنین تجربه ای را داریم نباید اجازه دهیم در حوزه تجهیزات پزشکی نیز این وضعیت تکرار شود.

رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی افزود: انتظار این است که این دولت که در رأس آن یک پزشک است، اشتباه دولت قبل را تکرار نکند و اگر می‌‌خواهد ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی را حذف کند، حتما ما به التفاوت ریالی آن را تامین کند و به صورت نشاندار در صندوقی برای جبران هزینه بیماران قرار دهد و به انتهای زنجیره درمان بدهد تا هزینه بیماران افزایش پیدا نکند.

وی گفت:‌ موافق این نیستیم که ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی تا ابد بماند به هر حال ارز ترجیحی هم تبعات زیادی در چرخه تامین و تولید تجهیزات پزشکی دارد و باعث تاخیر در تامین تجهیزات پزشکی و ماندن بیماران در نوبت می شود، ضمن اینکه ذات ارز ترجیحی می تواند فساد زا باشد، نمی گویم اکنون فسادی وجود دارد و این فساد کم یا زیاد است.

مسلمی افزود: ما به التفاوت ارز ترجیحی فعلی که حدود یک میلیارد یورو است حدود ۳۴ همت یا ۳۴ هزار میلیارد تومان است و اگر دولت بخواهند این ارز را حذف کند باید ۳۴ همت برای جبران آن به بیمه‌ها بدهد که وضعیت فعلی خدمات درمانی را به بیماران حفظ کند.

وی ادامه داد: دولت جدید اگر می خواهد اشتباه طرح دارویار را برای تجهیزات پزشکی تکرار نکند می تواند به هر میزان که اعتبار دارد و به صورت تدریجی مثلا در یک بازه زمانی سه ساله ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی را حذف کند. قبول داریم منابع ریالی دولت محدود است و شاید نتواند همه این اعتبار را به صورت یکجا تامین کند.

پرونده های تعزیراتی برای تولید کنندگان تجهیزات پزشکی

رئیس انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی گفت: ارز ترجیهی مشکلات زیادی در زنجیره تامین ایجاد می کند و باعث شده تعداد زیادی پرونده های تعزیراتی برای تولیدکنندگان مشکلاتی ایجاد کرده و نظارت را مشکل کرده است. ضمن اینکه وقتی ارز ترجیحی وجود داشته باشد، توزیع این ارز ممکن است عادلانه نباشد، مکانیزیم توزیع یک میلیارد یورز ارز ارزان برای حدود دو میلیارد یورو متقاضی نوبت ایجاد می کند و چرخ تامین و توزیع و نظارت را سخت می کند.

کمبود نقدینگی تامین تجهیزات پزشکی را به چالش می کشد

وی افزود: مشکل دیگر حذف ارز ترجیحی این است که میزان نقدینگی مورد نیاز برای تامین کنندگان را چندین برابر می کند و بسیاری از تامین کنندگان این اقلام توان تامین ریالی این میزان نقدیندگی را ندارند و این مساله می تواند به کمبود اقلام پزشکی در کشور دامن بزند.

وزارت بهداشت برنامه‌ای برای تامین تجهیزات پزشکی ندارد

مسلمی افزود: در شرایط فعلی دولت نباید ارز ترجیحی را حذف کند اما توزیع ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی نباید تا ابد باشد و باید با برنامه زمان بندی شده باشد، مشکل اینجاست که امروز در وزارت بهداشت برنامه مشخصی برای تامین تجهیزات پزشکی وجود ندارد.

وی گفت: مساله ارز فقط یکی از مشکلات و مسائل این حوزه است. دستگاههای مختلفی در این زمینه دخالت دارند، وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت باید این برنامه زمان بندی شده مشخص را تدوین کند و مسئولیت دستگاههای دیگر مثل بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاهها هم در این برنامه کارشناسی شده مشخص باشد.

دولت از پس حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی بر نمی‌آید

رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی افزود: اگر گذشته نگر باشیم و به تجربه دارویار نگاه کنیم، من هم معتقدم دولت از پس حذف ارز ترجیحی و تامین مناسب تجهیزات پزشکی با قیمت و کیفیت مناسب برای بیماران بر نمی آید و حتما دچار مشکل می شویم و بر این اساس مخالف ارز ترجیحی هستیم.

وی ادامه داد: مساله تبعات ارز ترجیحی و اختلاف نظر مسئولان، کارشناسان و فعالان حوزه تجهیزات پزشکی در این مورد هر سال در فصل بودجه تکرار می شود و دوباره بدون یک راه حل اساسی، حل آن به زمان آینده موکول می شود.

افزایش ۹ برابری ارز تجهیزات پزشکی بحران و فاجعه می‌آفریند

وی گفت: در مجموع با حذف ناگهانی ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی مخالف هستم. البته در یک اقدام جالب مسئولان دولت و مجلس اسم ارز ترجیحی را حذف نمی کنند فقط یک مقدار قیمت آن را در حدود ۹ برابر افزایش می دهند. این تصمیم بحران و فاجعه انسانی به وجود می آورد. دولت باید با صراحت این افزایش ۹ برابری قیمت ارز تجهیزات پزشکی را اعلام کند و بگوید که هیچ برنامه‌ای هم برای جبران ما به التفات آن برای بیماران ندارد.

مسلمی افزود:‌ وزیر راه دولت اعلام کرد: برای ساخت بزرگراه ۲۰ کیلومتری بین قائم شهر و ساری ۲۵ همت اختصاص داده است، آیا کل تجهیزات پزشکی کشور به اندازه ۲۰ کیلومتر بزرگراه در شمال ارزش ندارد. مشابه چنین طرح هایی در وزارتخانه های مختلف مثل نیرو، نفت یا صنعت یا خودروسازی وجود دارد که میلیاردها دلار در آنها هزینه شده اما خروجی و منفعت چندانی برای مردم نداشته اند.

سلامت مردم به اندازه یک اتوبان ۲۰ کیلومتری ارزش ندارد

رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی ادامه داد: آیا سلامت مردم به اندازه یک جاده ۲۰ کیلومتری ارزش ندارد که دولت حتی رایگان برای بیماران کند. در طول سالهای گذشته جمعیت کشور و تعداد تختهای بیمارستانی افزایش می یابد، نوع بیماری ها تغییر کرده اما به جای توجه بیشتر به سلامت در این حوزه عقبگرد می‌کنیم.

وی گفت: وزیر بهداشت و مسئولان سازمان غذا و دارو به درستی با حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی مخالفت کرده اند،مساله تامین ارز مساله بانک مرکزی و دولت است و نباید دغدغه وزیر بهداشت این مسائل باشد اما وزیر بهداشت باید از دولت بخواهند که یک برنامه مشخص در این حوزه تدوین و اجرا شود که مشکل بیماران بیشتر نشود.

مسلمی افزود: تشخیص اینکه حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی برای سلامت مردم فاجعه بار است و فاجعه بزرگی هم رخ می‌دهد. کار سختی نیست، هر کس غیر از این بگوید معلوم است که تجربه ای در حوزه سلامت ندارد یا هدف دیگری دارد. اما در یک نگاه بلند مدت ارز ترجیحی خود عامل ناترازی در نظام سلامت است.

وی ادامه داد: بودجه و اعتبار در کشور وجود دارد، مساله این است که بسیاری از مسئولان به مسائل سلامت مردم بهای لازم را نمی دهند و توجه کافی ندارند، اگر سلامت اولویت دولت بود، دولت مابه التفاوت نرخ ارز دارو و تجهیزات پزشکی را تامین می‌کرد.
منبع : ساعت سلامت
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده