دولتیها علاوه بر رقابت با بخش خصوصی، تولیدنمایی هم میکنند
به گزارش خبرنگار درمانا، عبدالرضا یعقوبزاده رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی ایران در یک برنامه تلویزیونی اظهاراتی را مطرح کرد که اهم آنها به شرح زیرند:
- ارزش بازار فعلی تجهیزات پزشکی کشور ۳.۵ تا ۴ میلیارد دلار است. به دلیل اینکه ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی داده میشود به صورت اسمی ۱.۵ میلیارد دلار واردات داریم اما اگر ارز ترجیحی حذف و نرخ ارز واقعی شود، میزان واردات به کمتر از یک میلیارد دلار و حتی تا حدود ۸۰۰ میلیون دلار خواهد رسید. مابقی این میزان واردات به دلیل ترجیحی بودن نرخ ارز عملا به معنای بیشبود و هدررفت ارز است.
- به دلیل اختصاص ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی، شاهد بیشاظهاری به طور متوسط ۳۰ درصدی قیمتها در محصولات وارداتی هستیم. از سوی دیگر به دلیل اختصاص ارز ترجیحی به واردات تجهیزات پزشکی، بسیاری از کالاهایی که وارد میشوند قاچاق معکوس میشوند.
- وزیر بهداشت از یک در مراسم افتتاح بیمارستانهای پیشرفته میگوید ۸۵ تا ۹۰ درصد این بیمارستانها با تجهیزات ایرانی تجهیز شدهاند اما در عین حال میگوید فقط ۴۰ درصد تجهیزات پزشکی موردنیاز کشور تولید داخل هستند، این دو عدد با هم تناقض دارد. براساس بررسیهای ما هماکنون ۷۰ درصد تجهیزات پزشکی موردنیاز کشور تولید داخل هستند نه ۴۰ درصد.
- قیمت تجهیزات پزشکی تولید داخل بعضا تا یک سوم قیمت تجهیزات پزشکی تاپ برند خارجی است. همین الان اگر همه یارانهها و موانع برداشته شوند صنعت تجهیزات پزشکی کشور نه تنها ضربه نمیخورد بلکه رشد هم میکند.
- در حال حاضر به دلیل وجود ارز ترجیحی، واردکننده تجهیزات پزشکی در کشور بیشتر از تولیدکننده مورد حمایت قرار میگیرد. در چند سال اخیر به صنعت تجهیزات پزشکی ظلم شده است.
- خودرو تعرفه سنگینی برای واردات دارد اما در مورد تجهیزات پزشکی عملا تعرفههای واردات را برداشتهاند و مورد حمایت هم قرار گرفتهاند. در حال حاضر تعرفه واردات تجهیزات پزشکی به طور متوسط ۹ درصد است. پیشنهاد ما این است که تعرفه به ۲۵ درصد برسد.
- بسیاری از بیمارستانهای خصوصی با وجود امکان خرید تجهیزات پزشکی وارداتی و باز بودن درهای واردات، بخش عمده نیاز خود را از تجهیزات پزشکی داخلی تامین میکنند.
- در حال حاضر بیش از ۱۰۰ محصول تولید داخل در حوزه تجهیزات پزشکی، استاندارد اروپا را دارند و در صنعت تجهیزات پزشکی علاوه بر صادرات محصول، صادرات فناوری تولید هم رخ داده است.
- ما تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی دنبال ایجاد بازار انحصاری برای خودمان نیستیم اما وقتی محصول تاپ برند با ارز ۴۲۰۰ تومانی یا ۲۸۵۰۰ تومانی وارد میشود، عملا مصرفکنندگان را به سمت خرید این محصولات هُل میدهیم.
- دولت باید سیاستگذار باشد اما متاسفانه دولت خودش وارد حوزه تولید شده است و در حال حاضر شاهد رقابت دولتیها با بخش خصوصی در حوزه تجهیزات پزشکی هستیم، آن هم با ادعای کنترل قیمت بخش خصوصی. ای کاش دولتیها تولید هم میکردند اما بعضا فقط وارد میکنند و اسم آن را تولید گذاشتهاند.
- طرح پیشنهادی ما که به معاون اول رئیسجمهوری در حضور سه وزیر دیگر ارائه شد و وزیر صمت هم از آن استقبال کرد، حذف ارز ترجیحی همزمان با آزادسازی واردات با اعمال تعرفه ۲۵ درصدی است که باعث رشد صنعت تجهیزات پزشکی خواهد شد.