آغاز مطالعات انسانی به زودی/به حمایت دولت برای راهاندازی خط تولید نیاز داریم
مدیرعامل شرکت دانشبنیان تریتا (طبا زیست پلیمر) گفت: مطالعات انسانی پانسمان بیماران پروانهای که توسط شرکت تریتا بومیسازی شده است، به زودی آغاز میشود.
محمود قفقازی در گفتوگو با خبرنگار درمانا با اشاره به اینکه شرکت تریتا برای نخستین بار در کشور پانسمانهای پیشرفته ترمیم زخم را توسعه داده است، افزود: این پانسمانها شامل پانسمانهای زخمهای دیابت مشابه نمونههای آمریکایی تا محلولهای کنترلکننده عفونت مشابه نمونههای آلمانی بوده و این محصولات بسته به نیاز بازار و با توجه به تیم متخصصی که داشتیم از سال ۱۳۹۷ تاکنون به تدریج وارد بازار شدهاند و نیازهای جامعه را در بخشهای مختلف زخمهای سوختگی، زخمهای بستر، زخمهای دیابت، زخمهای جراحی و غیره برطرف کردهاند. اگر چنین زیرساختی در کشور به وجود نیامده بود، بیماران دچار این زخمها که تعدادشان هم کم نیست، دچار مشکلات زیادی میشدند.
وی گفت: از حوالی سال ۱۳۹۸ که مشکل بیماران پروانهای در کشور برجسته شد، فعالیت در زمینه تولید پانسمان موردنیاز این بیماران و خودکفایی کشور در این حوزه را آغاز کردیم. در همین راستا پروژه بومیسازی پانسمان مپیلکس سوئد که ایران هم به دلیل تحریم در تامین آن دچار مشکل شده بود، تعریف شد. مهمترین فناوری این پانسمان، فناوری "سیف تَک" است که یک چسب سیلیکونی نچسب با یک ساختار منحصربفرد در دنیا است که بیماران پروانهای ایران هم سالها از این پانسمان استفاده کرده و به آن عادت کردهاند. البته طبق گایدلاین انجمن جهانی حمایت از بیماران پروانهای موسوم به دبرا (DEBRA)، پانسمانهای دیگری هم برای بیماران پروانهای معرفی شده اما چون پانسمان مپیلکس در ایران جا افتاده و بیماران به آن عادت کردهاند، امکان تغییر استفاده از این پانسمان به پانسمان دیگری وجود نداشت و ما هم فناوری و دانش فنی این محصول را مهندسی معکوس کردیم.
قفقازی خاطرنشان کرد: در راستای بومیسازی پانسمان مپیلکس بودجهای حمایتی را از مرکز طرحهای کلان ملی معاونت علمی و فناوری رئیسجمهوری در دوره معاونت دکتر ستاری دریافت کردیم و دانش فنی این محصول را کاملا بومیسازی کردیم و کلیه اقدامات و تستهای موردنیاز برای ثبت این محصول انجام شد و هماکنون در مرحله ارزیابی بالینی این محصول هستیم.
وی اظهار کرد: به زودی مرحله ارزیابی بالینی این محصول آغاز میشود. در همین حال بارها از دولت درخواست حمایت مالی کردهایم چون این پانسمان، جزو پانسمانهای با کیفیت بسیار بالا است و اگر مدعی بومیسازی آن هستیم باید دقیقا همان محصول را بسازیم و نمیتوانیم با هزینه کمتر این محصول را تولید کنیم و بعد مدعی تولید مشابه همان محصول شویم. به همین دلیل تولید این محصول به زیرساختهای گسترده نیاز دارد چرا ما دومین کشور در جهان هستیم که به این فناوری دست پیدا کردهایم و علاوه بر فناوری، باید خط تولید این پانسمان هم به منظور تامین نیاز داخلی و بعد از آن صادرات، متناسب با استانداردهای روز دنیا راهاندازی شود.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان تریتا افزود: خط تولیدی که از آن صحبت میکنم، خطی باید باشد که فوم در آن به صورت مداوم تولید شود. این در حالیست که خط فوم ساده پزشکی در ایران تاکنون در ایران وجود نداشته و فومهای پزشکی تاکنون در کشور تولید نشده بودند. ما ابتدا این فوم را تولید کردیم و بعد چسب سیلیکونی با فناوری سیف تک را سنتز کردیم و این خط فوم، خط سنتز چسب و خط کوت کردن این فوم با لایه و ضخامت خاص، نیازمند تجهیزات پیشرفته است. با توجه به بودجههای حمایتی کنونی، پیشرفت پروژه بومیسازی پانسمان بیماران پروانهای با کندی پیش میرود اما اگر بودجه مناسبی اختصاص یابد میتوان این پروژه را با سرعت جلو برود.
به گفته وی، در صورت حمایت دولتی مناسب میتوان طی ۱۸ تا ۲۴ ماه ضمن تکمیل مطالعات بالینی این محصول، خط تولید آن را هم راهاندازی کرد و جشن خودکفایی کشور را در زمینه تامین پانسمانهای موردنیاز بیماران پروانهای بگیریم.